Internetový časopis centra Brna

"

5 kroků pro přípravu kvalitního čaje

04. 12. 2015 , aktualizace: 23. 12. 2015 Sdílej na CentrumBrna.cz

Historie čaje sahá hluboko do naší minulosti a je stará až 5000 let. Za tu dobu se stala cestou, po které se vydalo velké množství lidí a stala se pro ně štěstím a smyslem života. 

V našem článku Vám poradíme, jak se i Vy můžete snadno touto cestou vydat.

1. Kvalitní voda

Voda je základ. Pro přípravu čaje volíme vodu filtrovanou. Čím je voda měkčí, tím více se můžeme těšit z jemných tónů čaje. Pokud chceme čaj tělnatější, pak volíme vodu o něco tvrdší. I ten nejlepší čaj můžeme nekvalitní vodou zcela odepsat.
Vodu vždy necháme přejít varem, aby se co nejvíce vytěsnil kyslík. Avšak vaříme jen krátce. Čím více vodu přihříváme, tím se stává tvrdší a tím i méně vhodná pro čaj.

V dnešní době existuje spousta dobrých filtrů pro domácnosti, můžete však použít vodu ze studánky (v ideálním případě), nebo i vodu balenou – nejlépe kojeneckou.

2. Kvalitní čaj

Čaj je radno nakupovat osobně, raději než přes internet. Čaj by měl mít svěží barvu a lesk – tak poznáte, že je čerstvý. Vůně čaje má být čistá, ryzí, bez vedlejších zápachů s tóny zelinkavými, květinovými, ovocnými, se stopami muskatelu, či jiných specifických vůní pro konkrétní čaj. Vůně sena, zatuchliny či žádná vůně jsou znaky, které by nás měly od nákupu čaje odradit. Ani pražené tóny nejsou příliš vhodné, protože se jimi často zakrývají vady čaje a jeho nízká kvalita. Vždy se podívejte, jak čaj skladují jednotlivé prodejny – svědčí mu tma a chlad. Také nekupujte čaj v obchodech spojených s prodejem kávy, jelikož čaj má schopnost do sebe natahovat všechny ostatní pachy. To platí i pro vodní dýmky, vonné tyčinky a další.

3. Skladování

Jak jsme již psali, čaj by se měl uchovávat ve tmě a chladu. Nenechávejte čaj na sluníčku, skleněné nádoby taky nejsou příliš vhodné. Dbejte na to, aby nádoba byla vždy řádně uzavřená, bez zbytečného přístupu vzduchu – to by Vám čaj mohl příliš rychle stárnout, vytratila by se jeho vůně i chuť. Vyhněte se vlhkým místům. 

Čím větší množství čaje skladujeme spolu, tím déle zachováme jeho kvalitu. Čaj si ve větším množství vytváří vlastní mikroklima, které je žádoucí při dlouhodobém skladování. Pokud nevypijeme zelený čaj nebo oolong do tří týdnů od zakoupení, je vhodné dát čaj do chladničky. Tím, že čaj zchladíme, zabráníme úniku toho nejcennějšího a to je aroma a éterické esence.

4. Čajové nádobí

Tohle je kapitola sama pro sebe. Záleží, jak se rozhodnete, že si budete čaj připravovat – způsobů je totiž povícero. Nejčastěji si naši zákazníci připravují čaj do konviček větších objemů, a k louhování používají sítko.  Dbejte na odkapávací plochu pro sítko a zkontrolujte, zda lze sítko snadno z konvičky vyjmout.

Trochu komplikovanější je příprava ve dvou konvičkách. V jedné konvičce čaj připravíte, a po dané době jej slijete do druhé, ve které servírujete. Čaj se řádně rozvine a připravíte tak vícero kvalitních nálevů – nejčastěji 2 na půl litrovou konvičku.

Se zmenšujícím se objemem nádoby na přípravu čaje stoupá počet nálevů, které si z jedné dávky čaje můžete připravit. Proto je pro milovníky čaje ideální způsob přípravy čaje gong fu cha. Zde již potřebujete malou konvičku popřípadě gaiwan o objemech do 200ml. Dále sítko, slévací džbánek, šálek a další.

I na materiálu záleží. Ve skle můžete krásně pozorovat, jak se čaj rozvíjí, bílý porcelán Vám umožní pozorovat barvu nálevu, tradiční keramika se používá vždy pro jeden druh čaje, jelikož je pórovitá a natahuje tak do sebe chutě. Záleží hlavně na tom, co se Vám líbí a s čím si budete připadat příjemně.

TIP: Proveďte malý test – sklo, porcelán, glazovaná keramika, keramika pálená na dřevě, plast, kámen – co Vás jen napadne. Jedna voda, nebo jeden čaj, určitě i Vy ucítíte rozdíl v chuti. A to jde jen o rozdílný materiál.

 

5. Příprava čaje

Každý čaj vyžaduje své. Nejvíce se dbá na teplotu vody a dobu, po kterou lístky louhujete. Obecně platí, že zelené čaje se louhují při nižších teplotách – nepřekročí tak 80 °C. Na čaje čínské to je akorát, japonské čaje však louhujeme i v 65° vodě (gyokuro už při 40 °C). A to ne déle jak minutu a půl. Naproti tomu čaje černé zalíváme vroucí vodou a podle typu louhujeme 2 až 5 minut. Čajů je velké množství a každý vyžaduje svoji péči.

Stručný přehled přípravy ortodoxních čajů na první nálev do půllitrové konvičky:

Zelený čaj japonský – 65-75 °C , 1 minutu

Zelený čaj čínský – 75-80 °C, 1-1,5 min

Bílý čaj – 90 °C, 1-2 minuty

Světlý oolong – 90 °C, 1-2 minuty

Tmavý oolong – 95 °C, 1-2 minuty

Červený čaj – 95 °C, 1-2 minuty

Černý čaj tipsový – 100 °C, 2-3 minuty

Černý čaj assámského typu – 100 °C, 3-5 minut

Puerh – 100 °C, 2-3 minuty.

Ovocné čaje a bylinné směsi povětšinou louhujeme ve vroucí vodě po dobu 5-10 minut.

 

Tak už víte jak na to? Znáte vše potřebné? Pokud Vám chybí nějaké informace, rádi Vám vše zodpovíme na naší prodejně - stavte se za námi ;) A rovnou můžete této příležitosti využít pro nákup dárků na poslední chvíli... Naši otevírací dobu najdete na www.cestacaje.cz

Jsme tu pro Vás

tým Cesta čaje


Jinde na CentrumBrna.cz


Partneři projektu CentrumBrna.cz