Internetový časopis centra Brna

"

Cesta čaje - rozhovor s majitelem Radkem Ulmem

04. 11. 2013 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Ulme, představte se nám. Řekněte nám, prosím, kdo jste a co děláte.
Jednoduše řečeno jsem čajovník, ne však keř nebo strom, jak by se to mohlo také jevit, ale jsem člověk, který  má čaj jako hlavní životní náplň. S čajem obchoduji, čaj piji a snažím se dostávat čajovou filozofii do povědomí široké veřejnosti.

 

Kdy jste objevil čaj a co Vás na něm zaujalo?
Po dlouhé těžké nemoci, která trvala více jak sedm let, jsem potřeboval pracovat a včlenit se do normálního životního běhu. V době nemoci jsem navštěvoval  čajovny a uchvátila mě jejich atmosféra, exotika a klid, který kolem čaje panoval. Začal jsem číst první knihy a tenkrát to byla moje mamka, která mě na cestu čaje posadila. Jak jsem udělal vnitřní rozhodnutí, vše se začalo samo odvíjet. Našel jsem si místo v jedné okresní čajovně, kde jsem zadarmo pracoval - jeden z velmi úspěšných způsobů, jak se vtlačit na tyto VIP místa jako začátečník, který to myslí s čajem vážně.

 

Kdy a proč přišla myšlenka vlastní čajovny?
Poté, co jsem přestoupil do Prahy do čínského čajového klubu (kde jsem ve svých 40 letech pracoval za 50 korun na hodinu) se mě od samého začátku držela v hlavě myšlenka na vlastní čajovnu. Chtěl jsem se vše důkladně naučit a měl jsem štěstí na dobré lidi kolem sebe, kteří měli opravdu výborné znalosti a hlavně mě naučili pít kvalitní čaje. Pak jsem se oženil, přestěhoval do Brna a sen se stal skutečností.

 

Jaká je filozofie Vašeho podnikání? 
Čajovnou přináším lidem klid, inspirativní prostředí a prostor pro přátelská setkání. Obchodem pak kvalitní čaj, exotické prostředí a kulturu staré Číny. Název Cesta čaje jsem dal proto, že cesta jde stále ku předu a na ní se člověk neustále vyvíjí a s ním i jeho podnikání a přístup k čaji. Obchodem a čajovnou nic nekončí, vše jde kupředu a brzy tu budou další aktivity s přínosem pro lidi i tuto zemi. 

 

Kde jste nabral své rozsáhlé čajové znalosti? 
Jak  jsem řekl dříve, měl jsem štěstí na dobrého učitele, kvalitní prostředí a čaje  - to považuji za velmi důležité a pak se velkou měrou podepsalo na mém přístupu k čaji a vědomostech studium na čajové škole v Číně, konkrétně v Pekingu a 8000 km, které jsme za čajem v Číně procestovali.

 

Prozradíte nám, na co se můžeme těšit do budoucnosti? 
To si zatím nechám pro sebe. Jsem tak trochu pověrčivý a nerad o těchto věcech hovořím, protože to záměrům bere sílu.

 

A jedna otázka trochu více osobní. Který typ čaje máte nejraději? 
Puerhy a útesové oolongy - ty považuji za krále mezi čaji.

 Díky



Jinde na CentrumBrna.cz


Partneři projektu CentrumBrna.cz