Internetový časopis centra Brna

"

The Cat Café představuje svůj trumf – šéfkuchaře Marka Bednorze

12. 05. 2017 , aktualizace: 23. 05. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Bednorzi, můžete nejprve přiblížit svou cestu do The Cat Café?

V roce 2010 jsem odjel se sestrou na prázdniny do Itálie. Měl jsem tam v plánu zůstat delší dobu, nakonec z toho bylo 3,5 roku. Měl jsem štěstí, že jsem nastoupil do velké restaurace, která denně vařila pro 500 lidí.

Na jaké pozici jste působil?

Prvního půl roku jsem dělal číšníka, pak jsem se dostal i do kuchyně a naučil se vše podstatné od domácích těstovin, přes přípravy různých mas až po omáčky. Když se pak změnil majitel a náš tým se rozprchl, vrátil jsem se do Česka a měl skvělou průpravu pro kuchařskou dráhu. I když nejsem vyučený a v Itálii jsem jako kuchař působil poprvé v životě.

A zaválo vás to do The Cat Café.

Přesně tak. Majitel Libor Řihák zrovna sháněl kuchaře, v hlavě měl přitom koncept italské odlehčené kuchyně. Což byla voda přesně na můj mlýn. Díky znalosti prostředí jsem měl obrovskou výhodu, navíc jsme si sedli jak v chutích, tak lidsky.

Nový jídelní lístek na obzoru

Kde berete inspiraci pro nová jídla?

Samotná inspirace je téměř všude, kam se podívám, včetně internetu, televize, ale také vlastních zkušeností. Hodně recepty diskutujeme také s panem Řihákem. Za 3 roky existence The Cat Café už víme, co mají naši hosté rádi, takže se jim snažíme jít naproti. Celý tento proces je hodně o zkoušení, klíč je nicméně vždy v tom, že jídlo musí chutnat nám oběma.

Z tohoto procesu se teď pomalu rodí nový jídelní lístek.

Přesně tak. Novou kartou chceme reagovat na blížící se léto, uvedeme ji tedy zhruba do konce května. Nabídku přitom značně odlehčíme. Pauzu si dají smetanové omáčky nebo populární hovězí líčka. Přednost naopak dostanou svěží jídla z česko-italské kuchyně.

Můžete některá čtenářům nastínit?

Z polévek je to určitě italská rajčatová s pestem a parmezánem. Propustili jsme také více uzdu mořským plodům, konkrétně mušlím a krevetám, které spojíme s domácími linguine, šafránem a zeleninou. Silnou zbraní na léto pak bude určitě náš domácí sýr, který konzistencí připomíná sýr Philadelphia, takže se bude dát namazat například na naše domácí pečivo. Chuťově v něm budou hrát parmezán, citrónová kůra či bylinky.

Tak mě napadá, když mluvíte o těchto kombinacích – vzpomenete si na nějaký mix chutí, který vám třeba zprvu nešel dohromady a ve výsledku vás příjemně překvapil.

Malinko bych to spíš stočil na naše hosty. Dříve je hodně překvapily sladké omáčky k masu, například čokoládovo-vinná. Nebo višňové chutney. Hodně netradiční pak byla i kombinace pecorina a fíkové marmelády. Těžko si to takto představit, ale tyhle dvě suroviny k sobě jdou naprosto skvěle.

Letní grilovačky

A co vaše nejoblíbenější jídlo, máte nějaké?

Mám hrozně rád ryby, Itálie mi v tomto učarovala. Zároveň ale nikdy neodmítnu české klasiky jako svíčkovou. Zkrátka i u mě jsou na prvním místě české a italské chutě, tak jako v The Cat Café.

Vaříte i doma?

Ano. Je to taková ta klasická domácí strava bez nějakých složitých kulinářských postupů. Na druhou stranu chci, aby jídlo vždy chutnalo tak, jak má. Takže to nijak neflákám. Gastronomii mám zkrátka rád… a rád si pochutnám i doma. Než bych šel na jídlo do restaurace, raději si uvařím.

Už jste zmínili nový jídelní lístek, ještě nějaké novinky jsou v The Cat Café na obzoru?

Poslední květnový pátek chystáme zahájení grilovací sezony. Vytáhneme tedy na naši zahrádku gril, stůl, lednici, talíře, pečivo, maso… zkrátka vše, co je potřeba k pořádné grilovačce. Hosté se můžou každý pátek těšit na speciální nabídku na grilu, dojde na burgery, kuřecí, ryby, krkovičku, klobásky nebo na grilovanou zeleninu. Tímto tedy všechny srdečně zveme. Vůně se totiž bude linout až do Lužánek.


Jinde na CentrumBrna.cz


Partneři projektu CentrumBrna.cz