"

Je skvělé ucítit výsledky své práce, říká hlavní sládek pivovaru Pegas

11. 11. 2016 , aktualizace: 25. 11. 2016 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Rádku, jak dlouho v pivovaru a pivnici Pegas pracujete?

Nastoupil jsem sem v lednu 2011, je to tedy již více jak 5 a půl roku. Sháněl jsem tehdy práci, a nakonec využil nabídky pivovaru Pegas, který hledal řidiče. Jednalo se vlastně o náhodu.

Dnes jste ale hlavním sládkem. Jak byste tuto cestu popsal?

Když se nad tím zamyslím, není to tak, že bych já směřoval svoji kariéru do pivovaru Pegas, ale pivovar Pegas mě nasměřoval na moji kariéru. Prošel jsem si v provozu pivovaru všechny pracovní pozice, až jsem se v srpnu letošního roku stal hlavním sládkem.

Pravá radost z výroby piva

Co vás tedy po takové cestě napadne jako první, když se řekne pivovar Pegas?

V prvé řadě prostředí, které mi dalo důvěru a možnost dělat práci, která mě baví a naplňuje. Navíc je pro mě velmi obohacující, díky práci zde jsem potkal spoustu skvělých lidí, ať už mých kolegů, lidí z oboru, nebo třeba pivních nadšenců.

A co vás tedy na vaší práci nejvíc baví?

Především to, že vyrábíte hmatatelný produkt. Něco, co můžete ochutnat a doslova cítit výsledek práce své a svých kolegů. Samozřejmě když nějaký zákazník naše pivo ocení a rád se na ně třeba vrací, to je ta pravá radost z výroby piva.

Inspirace v Bambergu

Oceňují ho nejen hosté, ale také odborná komise v projektu Gourmet Brno 2016. Vaše pivnice v něm figurovala mezi nejlepšími v Brně. Je ale nějaké pivo, které máte vy osobně z vaší nabídky nejradši?

Vyzdvihl bych Oatmeal Stout. Jedná se o tmavé svrchně kvašené pivo, kde v sypání najdeme mimo jiné i nesladovaný oves či pražený ječmen. Chmelen je dvěma odrůdami britských chmelů. Tento pivní styl v republice příliš nepotkáte, a i proto je to mé oblíbené pivo.


Je právě Velká Británie zemí, kde berete při výrobě inspiraci?

Takhle bych to úplně neřekl. Samozřejmě ano, ale inspiraci pro naše speciály hledáme po celém světě. Co se pak týče čistě pivní kultury, zmínil bych Horní Franky, především krásné město Bamberg.

Máte nějaký cíl, kterého byste chtěl ve svém oboru dosáhnout?

Podobně jako u ostatních sládků je i můj cíl poměrně jasný – vysoká kvalita piva a spokojení hosté. O to jde především.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI