Internetový časopis centra Brna

"

Vlastislav Nedorostek, šéfkuchař Sborovny, který vařil i pro královnu

14. 06. 2017 , aktualizace: 26. 06. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Nedorostku, kdy vznikla myšlenka, že se stanete součástí Sborovny?

Sborovovna je pro mě s Richardem Fridlem skoro jako naše dítě. Richard, majitel Sborovny, mě oslovil, jestli se s ním do toho nechci pustit. Dřív jsem dělal v La Bouché šéfkuchaře, ale už dlouho jsem toužil po vlastní restauraci. Slovo dalo slovo a vznikla Sborovna.

Tyto prostory se nám odjakživa líbily, navíc se zde i dobře vařilo, a to jsme chtěli zachovat. Prostor jsme upravili, především i kvůli hrozné akustice. Sice jsme tu už deset měsíců, ale stále na všem pracujeme a snažíme se Sborovnu zdokonalit.

Jaký styl kuchyně může zákazník ve Sborovně ochutnat?

Primárně je zde česká, dovolím si říct, že prvorepubliková kuchyně. To znamená kvalitní silné základy, co nejméně mouky, a především žádná umělá dochucovadla. Vaříme i italskou kuchyni.

Mám rád italskou kuchyni i ji rád připravuji. Mám rád ryby, rizoto a domácí pastu, kterou ve Sborovně také připravujeme.

Jelikož jsem dlouho vařil v Chorvatsku - jejich kuchyň je italské velmi blízká, a pak jsem dělal dlouho šéfkuchaře v italské restauraci, tak mám lásku k ní v sobě zakořeněnou.


Jaké jsou vaše zkušenosti v profesi kuchaře? Kde všude jste vařil?

Kuchaře dělám už dvacet let, během této doby jsem vařil v Americe, kde jsem strávil dlouho dobu. Po návratu jsem vařil po brněnských restaurací. V Besedním domě na Husově jsem dokonce vařil i pro anglickou královnu.

V Chorvatsku jsem vařil dva a půl roku a hodně to ovlivnilo můj styl vaření. Tyto zkušenosti jsem hodně ocenil po návratu do Brna.

Jak vás ovlivnila práce kuchaře v Chorvatsku?

Oblíbil jsem si chorvatský styl vaření, který je hodně podobný italské kuchyni. Ne že by Chorvati kopírovali od Italů jejich jídla, ale v podstatě vychází ze stejných surovin. Chorvatské pokrmy vychází z čerstvých surovin, které mají k dispozici. Jednoduchost a čerstvost je právě to, co jsem si zde oblíbil.

Jak hodnotíte brněnskou gastronomii?

Brněnská gastronomie je aktuálně v rozpuku a neskutečně vzkvétá. Myslím si, že za poslední tři roky v Brně vzniklo spoustu skvělých projektů a mrzí mě, že nemám tolik času, abych všechny navštívil. Restaurace v Brně jdou kvalitou rozhodně nahoru. A nejen restaurace, ale i bary a pivnice.

Kdybyste měl doporučit hostovi jednu věc z jídleního lístku, co by to bylo?

Já osobně mám nejraději konfitovaná hovězí líčka na víně a rozmarýnu s bramborovým pyré. To je zároveň i naše vlajková loď, co se týče jídel.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI