"

Výčep Na stojáka: Jakubák jako poutní místo a Pekanda pro fajnšmekry

03. 04. 2017 , aktualizace: 18. 04. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Sigmunde, jaká je myšlenka výčepu Na stojáka, kromě toho, že se u piva nesedí?

Od začátku jsme chtěli spojit všechny skupiny lidí dohromady, aby se všichni u nás cítili jako štamgasti a užili si svých pár piv a příjemnou atmosféru. Když jste v klasické hospodě, každý má svůj stůl a jen občas se začnete bavit s někým dalším. Tady je to úplně jiné, jakmile se Výčep naplní, skupinky lidí se začnou spojovat a během mžiku máte dalších několik známých.  A právě v tom je kouzlo našich Výčepů.

Zmínil jste, že u vás je to o pár pivech. Je to opravdu tak?

Ano, Výčep Na stojáka jsme od začátku koncipovali ve smyslu „přijďte na pár piv a můžete se posunout dál“. Samozřejmě často se stává a jsme rádi, že hosté přijdou na pár kousků, avšak zamilují si atmosféru a zůstanou ve Výčepu celý večer. Pochopitelně oproti klasickým sedacím pivnicím mnoho hostů rádo procestuje za večer několik pivnic

Jsou mezi nimi i ženy?

Ano, chodí jich k nám poměrně dost. Překvapilo nás to, ale jsme za tyto úžasné ženy rádi. Báječně utuží a zpestří přátelskou atmosféru.

Výčep Na stojáka najdeme na Pekařské a Jakubském náměstí, můžete oba provozy srovnat?

Pekanda je spíše komornější a plná našich štamgastů, takže tam už se naši výčepáci s hosty oslovují jmény. Nabídka piv je zde velice pestrá a sortiment se mění mnohokrát v týdnu. Atmosféra na Jakubáku Vás přenese do dovolenkové nálady. Mohli bychom říct, že Jakubák je poutní místo, ideální pro turisty, velké skupiny. Když přijedete do Brna, měli by zkusit dvě věci – Bar, který neexistuje a výčep Na stojáka na Jakubáku. Něco takového člověk jen tak někde nevidí.

Jak se to zde promítá do nabídky piv?

Stabilně v ní máme dvanáctistupňové Stojácké Poupě, což je naše vlastní pivo. Pravidelně je v ní také Chotěboř, která je ideální pro milovníky filtrovaného piva s jiskrou ve sklenici.  Následně se nabídka mění, ale většinou zde ještě najdete weissbier, jednu desítku nebo jedenáctu a jedno více chmelené pivo. Pro návštěvníky nicméně zůstává prioritou, že k nám chodí nasát tu správnou atmosféru a užít si nezaměnitelné prostředí u Jakubského kostela.

A Pekanda?

Ta je spíše pro naše štamgasty. Nebo i pro byznysmeny jako ideální volba, když chtějí svého obchodní partnery vzít na prvotřídní pivo. Nabízíme opět Stojácké Poupě, dále se zde zaměřujeme na více chmelená svrchně kvašená piva typu Pale Ale, I.P.A., či Stout. Zkrátka na pestrobarevnější kousky.

Jak často piva měníte?

Velice často. Jsme v kontaktu s řadou sládků, kteří nám nabízí k vyzkoušení své vzorky, což nás velmi těší. Naším základním kritériem je, aby se jednalo o minipivovar. Snažíme se skloubit druh piva se sezónou, daným obdobím či určitou akcí... Nejsme zároveň příznivci velkých kvant, místo deseti sudů vezmeme raději jen čtyři, aby se nabídka častěji obměnila. Takže i když přijde štamgast, máme ho čím novým překvapit.

Na vašem webu zmiňujete důkladnou péči o pivo, co si pod tím můžeme představit?

Nefiltrovaná piva bývají stále živá, musí tedy zůstat stále v teplotě do 8 stupňů. Na to se snažíme dbát ihned po převozu, kdy je dáváme do našich chlazených boxů, na kterých jde vidět teplota. Důležitá je pro nás i vzdálenost od výčepu k sudu – musí být co nejkratší. Všechny trubky jsou navíc chlazené, takže pivo neztrácí hodnotu. Při naražení nového sudu pak trubky vždy čistíme, takže i když jste na Jakubáku a je úplně narváno, tak to celé na nějaké 2 minuty zastavíme a vyčistíme.

Říkají vám zákazníci, ať to neděláte a dáte jim pivo dřív?

Samozřejmě. Říkají, že je to dobré, že to není potřeba. My je ale ujišťujeme o opaku, protože rozdíl v chuti už poznáme. Když už zákazníci na pivo čekají, chceme, aby ho měli skvělé. Čisté trubky jsou pro nás zkrátka určitým bodem kvality.

A co nějaké dobrůtky k pivu?

Můžete ochutnat pikantního utopence, nakládaný hermelín, obložené půlkrajíce s tvarůžky či  sezonní pomazánkou, klobásky, taliány s pikantní čalamádou a v kyblíku servírovaná žebra, kuřecí paličky... Na Pekandě navíc spolupracujeme s naší sesterskou restaurací Forhaus, takže navíc můžeme servírovat na přání zákazníka tataráky, vepřová kolena, sušené šunky, nakládané olivy apod…

Můžete prozradit Vaše novinky?

Na Pekandě jsme začali dělat každé úterý pivní degustace, při kterých se zaměřujeme na tzv. craft beers. Už to tedy nemusí být úplně minipivovary, ale spíše menší pivovary, které si potrpí na kvalitě a unikátnosti. Začali jsme švýcarským Hoppy People, následně italským pivovarem Birra del Borgo a anglickým Thornbridge Brewery. Do budoucna bychom chtěli dělat speciální bloky, kam budeme zařazovat pivovary vždy z jedné lokality nebo určitého druhu piva. Snažíme se přesvědčit zákazníky, že unikátnost terroir nemusí být jen u vína, ale že i pivo může mít spoustu barev a nádherných vůní.

Jak snášíte negativní zpětnou vazbu?

Každá zpětná vazba je pro nás důležitým bodem mezi námi a zákazníkem. Pozitivní ohlas nás samozřejmě vždy potěší, ale negativní ohlas je pro nás důležitým prvkem, který je pro nás nejdůležitějším aspektem. Proto tyto nedostatky řešíme ihned, vyhledáme řešení a také se je snažíme vylepšit.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI