"

Bohaté chlebíčky z Lahůdek Brno učarují i na luxusním rautu

24. 03. 2017 , aktualizace: 03. 04. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Chlebíček. Tato pochoutka se stala pevnou součástí naší kultury od 20. let minulého století. V období počátku Československa, prvních osobních automobilů a také bujarých večírků české smetánky to byly právě chlebíčky, které se staly hlavním hitem tehdejších rautů.

Ve stejném období vzniklo na rohu Solniční a České tehdejší lahůdkářství, a ani v jeho nabídce nemohly chlebíčky chybět. Na jejich tradici dnes navazujeme – na stejném místě – v Lahůdkách Brno. Hlavní kritérium se přitom nemění: chlebíček musí učarovat i na tom nejluxusnějším večírku.

Veka musí být zaplněná

Chlebíčky jsou zkrátka vlajkovou lodí naší nabídky, proto si na nich patřičně zakládáme. Zdobí je velké množství sýra, uzenin, vajíčka či sterilovaných okurků. „Veka musí být maximálně zaplněná. Různě po Brně se dají najít i extrémně levné varianty, jde to ale na nich dost vidět – vypadají podstatně hůř,“ říká spolumajitel Lahůdek Brno Petr Chaloupka.

Kvůli čerstvosti si přivstaneme

Dalšími klíčovými kritérii pro vznik prvotřídního chlebíčku je kvalita surovin a čerstvost samotného výrobku. „U výroby existují dva způsoby – buď vše vyrobit den dopředu během večera nebo si přivstat a začít až ráno. V Lahůdkách Brno je pro nás odjakživa přípustná pouze druhá cesta,“ zdůrazňuje Petr Chaloupka maximální čerstvost všech chlebíčků.

Pracovní den v Lahůdkách Brno tak začíná zpravidla o dvě až tři hodiny dříve než většině Brna. V nejnáročnějším období okolo konce roku vyrábíme za ráno až 4 tisíce chlebíčků. Běžný provoz je až o polovinu klidnější, zákazníci mají ovšem ve všech případech jistotu, že jejich objednávka nemůže být čerstvější. Výroba chlebíčků totiž běží po celou otevírací dobu naší prodejny. Ty nejčerstvější kousky tak vždy doplňujeme.

Kritéria kvality

Kvalita vstupních surovin se pak měří hned na několika škálách. „Základem je samozřejmě chuť. U šunky pak také podíl masa a v neposlední řadě její vzhled. Méně kvalitní má totiž tendenci šednout, když na ni delší dobu svítí světlo,“ popisuje šéfka kuchyně Lahůdek Brno Olga Fialová. Jako poslední zmiňuje také kritérium pohodlného zacházení – šunka se nesmí rozsypávat a sýr lepit.

„U vstupních surovin zkrátka není jejich cena úplně klíčová,“ shrnuje Petr Chaloupka. „Navazujeme na téměř sto let starou tradici – kvalita a vzhled chlebíčků jí tak musí být hodny. Musí v člověku vzbudit pocit výjimečnosti,“ uzavírá.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI