"

Lahůdky Brno – legendární pizza na České i špičkové chlebíčky

31. 01. 2017 , aktualizace: 19. 04. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Chaloupko, můžete nejprve Lahůdky Brno představit?
Naší doménou je studená kuchyně, vyrábíme chlebíčky, minichlebíčky, chuťovky, obložené mísy či saláty. A v malém okénku pak prodáváme pizzu. Vše se děje v jedné budově na rohu České a Solniční. V přízemí je prodejna, v prvním patře výrobna a ve druhém kancelář.

Jak dlouho už jste s lahůdkami spjatí?
Firmu jsme založili v roce 1992, tehdy ještě pod názvem Lahůdky Horčica-Chaloupka. Figurovali jsme v ní tehdy čtyři – já, moje maminka a její bratr s manželkou. Postupem času jsme zůstali jen já s maminkou, po které nakonec částečné otěže převzala moje žena. Firma se tak v roce 2010 přejmenovala na Lahůdky Brno, vlastníme ji přitom já s manželkou.

Objednávky i na e-shopu

Když tedy budu chtít nějakou lahůdku u vás ochutnat, jaké mám možnosti?
Jsou zhruba tři. Nejjednodušší je přijít osobně a vybrat si něco z pultu. Pokud budete chtít větší množství, které v pultu právě nebude, můžete si 10 minut počkat a my vám ho okamžitě vyrobíme. Budete ho tak mít maximálně čerstvé. Druhou variantou je telefonická objednávka, u které jsme schopni zajistit – pokud to jen trošku jde – že objednávka bude ještě ten den k vyzvednutí. Od začátku roku pak máme i nový e-shop, kde si zákazníci objednávají minimálně den dopředu.

 

Co znamená ono „pokud to jen trošku jde“?
Uvedu to na příkladu. 50 chlebíčků jsme schopni nachystat za 20 minut. Pokud by jich mělo ale být 1000, může se stát, že nebudeme mít dostatek surovin. Potom vás tedy informujeme, že budete mít vše nachystané až další den. Obecně platí, že rozhodující je nejen množství, ale také počet druhů lahůdek. Nachystat 200 stejných chlebíčků je mnohem jednodušší, než mít v objednávce 10 různých druhů po 20 kusech.

Rozvoz nebo osobní odběr

Jak si pak může zákazník své pochoutky vyzvednout?
Kromě klasického osobního odběru už 4. rokem i také rozvážíme. Máme k dispozici více aut, aby se všechny objednávky dostaly včas do správných rukou.

Při nahlédnutí do vašeho e-shopu si nelze nevšimnout, že nabízíte i bezlepkové lahůdky.
Je to tak. Bezlepkové výrobky jsou v našem sortimentu už několik měsíců. Chceme jít naproti i celiakům, a to i přes fakt, že výroba bezlepkových lahůdek je složitější – musí se totiž připravit jako první hned brzy ráno, aby nedošlo ke kontaminaci lepkem.

Zaměřujete se na nějakou konkrétní skupinu zákazníků?
Je to taková všehochuť. Jinými slovy – občerstvení zajišťujeme na večírky či svatby, často to jsou ale i menší oslavy. Zapomenout nesmím ani na to, že lahůdky pravidelně rozvážíme do sítě brněnských marketů.

Jak to bylo s pizzou na České?

Pro spoustu čtenářů budete jistě nejznámější díky legendární pizze na České…
Je to opravdová brněnská rarita. Nevím v Brně o nikom jiném, kdo by dělal pizzu z kynutého těsta. Začali jsme s tím už našich začátcích, protože jsme k lahůdkám chtěli i něco prodávat v okénku. A protože párek v rohlíku prodával každý, zkusili jsme pizzu. Ani jsme nečekali, že by se mohla takto chytnout.

Měnila se za tu dobu její receptura?
V podstatě ne. Duch kynutého těsta zůstal zachovaný, stejně jako suroviny. Kvalita některých surovin ale již určitě není úplně stejná jako před lety. Každá várka se může trochu lišit, a tak i pizza není každý den úplně stejná. Bohužel ale s tím nic nenaděláme. V dnešní době, kdy se všichni snaží ušetřit, kde se dá, je těžké za rozumnou cenu sehnat kvalitní suroviny.

Kvalita a čerstvost

Vypadá to, že jste při výběru surovin pečliví…
Je to tak. Pokud se stane, že nějaký dodavatel přestane vyrábět pro nás klíčovou surovinu a my ji nedokážeme adekvátně nahradit, daný výrobek zkrátka vyřadíme z nabídky. Kvalita surovin je pro nás naprosto zásadní kritérium. Stejně jako čerstvost.

Můžete být konkrétnější?
Vzhledem ke kratší trvanlivosti lahůdek vyrábíme každé ráno nové a poté je hned rozvážíme. O víkendu máme otevřeno jen v sobotu do 12 hodin, poté všechny zásoby likvidujeme a v pondělí opět vyrábíme nové.

Chystáte v nejbližší době nějaké novinky?
Zmínil bych jednu novinku, kterou už jsme převedli do reality – na přípravě zákusků spolupracujeme se soukromou cukrářkou. Díky spoustě nápadů vedoucí naší kuchyně také budeme i dále rozšiřovat nabídku chlebíčků. A nesmím zapomenout ani na plánovanou novinku v pizza okénku. Tu si ale zatím nechám pro sebe, čtenáři CentrumBrna.cz se však o ní brzy dozví.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI