"

Pizza na České – dlouholetá brněnská ikona

01. 03. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Co by měl udělat každý správný turista v Brně? Vyšlápnout si na Petrov, prohlédnout si Vilu Tugendhat, zavítat na přehradu a dát si legendární pizzu na České. Pojí se s ní dlouholetá tradice a výjimečná receptura, kterou mají na svědomí Lahůdky Brno.

„Jako jediní v Brně děláme pizzu z kynutého těsta. Zakládáme si na něm už od začátku 90. let, kdy se pizza poprvé objevila v okénku,“ osvětluje spolumajitel Lahůdek Brno Petr Chaloupka. A i když se ve městě neustále množí klasická „nízká“ pizza, na České se stále drží téměř čtvrt století dlouhé tradice.

Alternativa párků v rohlíku

Že se z pizzy na České stane brněnská ikona, nečekal v roce 1993 v Lahůdkách Brno na začátku nikdo. „Chtěli jsme ke klasickým lahůdkám prodávat také něco v okénku. V 90. letech byly všude párky v rohlíku, pizzu ale nikdo nedělal,“ popisuje začátky Chaloupka.

Volba padla na mírně počeštěnou recepturu s kynutým těstem v kombinaci s kečupem, sýrem, cibulí a salámem. Vůně, která se linula až k tehdejšímu Švejkovi na České, tak začala Brňany v mžiku přivádět až ke zdroji.

Na rohu České a Solniční se tak nedlouho po spuštění prodeje začaly tvořit dlouhé fronty. Především studenti oceňovali skvělý poměr ceny a kvality. Aby Lahůdky Brno uspokojily obrovskou poptávku, otevřely druhé okénko. Z pizzy na České se stal fenomén, který se nesmazatelně zapsal mezi brněnská místa povinná pro každého turistu.

Alchymie receptury

Pizza na začátku 90. let stála pouhých 12 korun. „Za těch téměř pětadvacet let jsme se dnes dostali na dvojnásobnou cenu. Hlavním důvodem je postupné zdražování vstupních surovin,“ říká Chaloupka.

Právě suroviny za celou dobu existence pizzy na České prošly určitou obměnou. Duch však zůstává stejný jako na začátku. „Měnil se především sýr. Na pizze se ho vystřídalo několik druhů, ta proto dnes může mít jinou chuť než před několika lety,“ pokračuje Petr Chaloupka.

V sýru totiž spočívala hlavní alchymie celé receptury. „Když už dodavatel přestal sýr vyrábět a my museli sáhnout po jiné alternativě, byla pro nás hlavním kritériem jeho konzistence při pečení. Sýr se musí vždy hezky roztéct. U spousty druhů se stalo, že se připálily,“ vzpomíná Chaloupka.

Rozšíření nabídky

Postupem času se nabídka pizzy rozšířila o další 2 druhy. První se obešel bez cibule, druhému vévodily houby. „Původní receptura zůstala ale po celou dobu nejoblíbenější,“ shrnuje Chaloupka.

A ačkoliv jsou doby, kdy se v Lahůdkách Brno prodalo třicet tisíc kousků pizzy měsíčně, spíše minulostí, patří i dnes tato pochoutka stále do koloritu centra Brna. Pizza na České je zkrátka fenomén. A každý turista v Brně by ji měl alespoň jednou vyzkoušet.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI