"

Sborovna – široká nabídka piv a skvostná kuchyně v prostorách kostela

15. 03. 2017 , aktualizace: 22. 03. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Pane Frídle, nemůžu začít jinak – proč název Sborovna?

Je to jednoduché. Název vychází z prostorů, ve kterých se restaurace nachází. Jsme totiž uvnitř kostela. Když ho Československá husitská církev v roce 1929 postavila, byl určen mj. pro tzv. Husův sbor, který zde poté vystupoval. Proto Sborovna.

Jak prostory vypadaly dřív?

Nad restaurací je to, co většina vnímá jako kostel – tedy lavice, kříž, oltář. Pokud jde o restauraci, její velká část dříve sloužila jako šatna. U vstupu byla pokladna, místo baru býval bufet a velký sál, kde jsou už minimálně čtvrt století kulečníkové stoly, dříve sloužil jako místo pro koncerty právě Husova sboru.

Pracovní schůzka, rande i párty s kamarády

Jak dlouho Sborovna existuje?

Otevírali jsme před půl rokem. Už když jsem tu byl poprvé, oslovil mě nádherný interiér. Celý kostel je krásná funkcionalistická stavba. S architekturou se tu dá opravdu dobře pracovat, což pro hosty to může být i s kulečníkem velká přidaná hodnota restaurace. Když vejdou, bývají většinou překvapení.

A kdo jsou hosté – je nějaká skupina na kterou cílíte?

Nejsme v tomto ohledu nijak vyhranění. Od začátku jsme chtěli, aby Sborovna byla místem, kde si můžete dát pracovní schůzku, pozvat sem rodiče nebo svoji drahou polovičku, ale zároveň i zajít s kamarády na žebra, pivo a kulečník. Díky velkým prostorům je vhodná i pro večírky, narozeniny, svatby nebo akce s DJem.

Ochutnáte a spadnete na zem

Když už jste nakousnul to jídlo – dá se nějak geograficky charakterizovat vaše kuchyně?

Jsou tu dva základní vlivy. Prvním je samozřejmě česká kuchyně, ze které najdete na jídelním lístky např. líčka, koleno nebo žebra. Potěšíme ale i milovníky italské kuchyně, děláme si vlastní pastu, se kterou náš šéfkuchař Vlastislav Nedorostek vymýšlí spoustu věcí. K tomu děláme každý víkend speciální tematické akce. Tu zaměřené na ryby, tu na řeckou kuchyni nebo věnované dni Svatého Patrika.

Přesto, existuje nějaké jídlo, které byste vypíchnul?

Obávám se, že to nepůjde. Naše nejlepší jídlo je totiž náš šéfkuchař. Je úplně jedno, co uvaří. I když to je třeba mrkvová polévka, tak bude vždy chutnat jinak, než jak ji udělá kdokoliv jiný. Dělá skvělé ryby i těstoviny. Ochutnáte od něj líčka a spadnete na zem. Nebo rolované koleno – nikdy jste nejedli lepší. Právě kolena děláme jen v úterý. Řezník je nachystá a jsou tak vždy čerstvá.

Sedm piv v nabídce

Sborovna je zároveň i pivnicí, co všechno máte na čepu?

V naší nabídce máme celkem 7 piv, z toho 5 stálých a 2 speciály. Brněnští pivaři jsou náročnější než třeba ti v Praze, takže se jim snažíme nabídnout takový průřez skvělými pivy. Ze stálé nabídky bych kromě „plzně“ vyzdvihl beskydský ležák, který si i každý chválí. Dáte si jich 6 nebo 7 a další den klidně znovu. Je opravdu vynikající, člověk se na něj vyloženě těší. A nebolí z něj hlava.

Jak často obměňujete speciály?

Každý týden. S jejich výběrem si vždy doslova hraju. Obecně platí, že se jedná o silná piva, bývají to 15, 16 nebo i 19. Jsou tedy spíš na ochutnání, mnohdy stačí i jedno malé.

Chystáte nějaké novinky?

Tou největší v nejbližší době bude určitě nový jídelní lístek. Přece jen, máme už otevřeno půl roku, takže bylo na čase. Ty největší pecky, které už jsem dříve nakousl, v něm ale určitě zůstanou. No a zapomenout nesmím ani na zahrádku, kterou hodláme postavit na léto.

Tak ať se vše podaří, jak má. Děkuji Vám za rozhovor.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI