Internetový časopis centra Brna

"

V Lahůdkách Brno jdeme naproti i zákazníkům s bezlepkovou dietou

28. 04. 2017 , aktualizace: 15. 05. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Celiakie. Autoimunitní onemocnění, které charakterizuje tvorba protilátek proti buňkám tenkého střeva. Jeho spouštěčem je gluten, neboli lepek. A ačkoliv medicína postupuje kupředu mílovými kroky, zatím nenalezla na tuto nemoc účinnou léčbu. Jediným řešení je tak bezlepková dieta.

Lidí trpících celiakií přitom v populaci neustále přibývá. V současnosti jich je v té české přes jedno procento. Nesnášenlivost lepku přitom není pouze vrozenou vadou, projevit se může i později, nejčastěji mezi 20. a 30. rokem života.

Dva roky starý nápad

A protože by nám bylo líto, kdybychom museli ochudit zákazníky s bezlepkovou dietou o naše výrobky, rozhodli jsme se jim nabídnout vybrané lahůdky, které lepek neobsahují. „Tento nápad vznikl zhruba před dvěma lety. Od té doby naši nabídku stále rozšiřujeme,“ popisuje spolumajitel Lahůdek Brno Petr Chaloupka.

Speciální suroviny...

Bezlepkové lahůdky si samozřejmě žádají speciální suroviny, počínaje pečivem. „Před nedávnem jsme našli dodavatele, který každý den peče čerstvé bezlepkové veky. Chuťově jsou nesrovnatelně lepší než často se vyskytující vakuované pečivo,", pochvaluje si Petr Chaloupka.

Pečivo hraje hlavní roli jen u části bezlepkového sortimentu, konkrétně u bezlepkových chlebíčků, minichlebíčků a chuťovek. V naší nabídce ovšem naleznete také obložené mísy a saláty. Vše je přehledně v jednotlivých kategoriích uvedené v našem e-shopu.

... i výrobní proces

Speciální je u bezlepkových výrobků také výrobní postup. „Dodržujeme přísné hygienické předpisy. Pokud si někdo bezlepkové produkty objedná, vždy s nimi každý den naši výrobu začínáme. To aby nedošlo ke kontaminaci lepkem. Samozřejmostí jsou pak speciální nádoby na bezlepkový sortiment,“ uzavírá vedoucí kuchyně Olga Fialová.


Jinde na CentrumBrna.cz


Partneři projektu CentrumBrna.cz