"

Výroba lahůdek je tvůrčí dřina, říká šéfka kuchyně Lahůdek Brno

18. 04. 2017 , aktualizace: 24. 04. 2017 Sdílej na CentrumBrna.cz

Paní Fialová, co vás přivedlo do Lahůdek Brno?

Naplno jsem sem nastoupila v roce 1992 po mateřské dovolené jako kuchařka. Kolegyně a kamarádka, která mě sem přivedla, zde Lahůdky pomáhala na začátku 90. let znovu otevírat. Loni odešla do důchodu a já chvíli předtím nastoupila na její místo vedoucí kuchyně. Lahůdky tedy nejen sama připravuji, ale mám také dohled nad chodem celé kuchyně.

Zatočit šunku nebo sýr nezvládne každý

Je to dřina?

Obyčejný člověk by se možná divil, ale ano, je. Každý, kdo sem přijde nikdy podobnou práci nedělal, si myslí, že to nic není. Že je to jako doma, když si děláte chlebíčky z jedné veky. Ale je toho moc. Musí to určitým způsobem vypadat. Máme na vzhled i určité normy.

Vždy mě fascinovalo, jak jsou jednotlivé suroviny na chlebíčku elegantně zatočené. Zvládnete to i jednou rukou?

To ne, jsou potřeba obě. Ale umím to rychle – „blm“ a máte to. Není ovšem jednoduché se to naučit. Někomu se to nepovede nikdy, je potřeba být trošku zručnější. Není to tak, že by člověk přišel, stoupl si a uměl to.

Směna před svítáním

Kolik chlebíčků v Lahůdkách Brno v průměru denně vznikne?

Okolo 1500. A například nejprodávanějšího šunkového chlebíčku s vlašákem jsme od Nového roku vyrobili přes 10 tisíc. Nejvíce vytížení jsme pak kolem Silvestra, to vyrobíme za den i 4000 chlebíčků. Zvládli bychom i více, ale při současném počtu pracovníků je toto množství maximum.

Jak vypadá výrobní proces?

Přípravu děláme den dopředu. Co jde nachystat dopředu, to si chystáme. Druhý den ráno už přijdeme a jen vyrábíme chlebíčky. musíme už přijít, stoupneme a děláme. Všichni přitom musí umět všechno, abychom se mohli vzájemně zastoupit.

Když říkáte „druhý den ráno“, v kolik hodin vlastně vstáváte?

Velmi brzy. Chodím na 5. hodinu ranní. V pondělí, kdy se vše na začátku týdne nově připravuje, chodíme i na 4. hodinu, aby bylo vše čerstvé a hned ráno nachystané. Tato hlavní směna pak končí okolo poledne.

Jednotvárná práce? Kdepak...

Co vás na práci nejvíc baví?

Sama jsem tvůrčí člověk, takže když tvořím nové nebo už zaběhnuté lahůdky, naplňuje mě to. I když se to nemusí zdát, naše práce není jednotvárná, často vymýšlíme nové pochoutky, mění se i systém práce.

Kde berete inspiraci pro vymýšlení nových lahůdek?

Je to různé, nemám vyloženě jeden zdroj. Může to být na dovolené, nebo mě něco napadne při procházce po venku. Inspirují mě také lidé kolem mě a samozřejmě se čas od času podívám také na internet.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI